Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

 • Horváth Mirtill
 • 2023. október 26.

Az ötödik évfolyam történelemszakkörén az 5.a és 5.b osztály tanulói egy őszi ásatáson próbálhatták ki a régészetről tanultakat. A gyerekeket három doboz várta öt réteggel, mely izgalmas, értékes kincseket rejtett. A fiatal régészek a falevelek, faágak, faforgács, agyag, kövek és homok alatt találhattak cseh pénzérméket, ékszereket, cserép darabjait, fából készült kést és fagolyócskákat. A gyerekek feladata az volt, hogy kiássák a leleteket és a lehető legtöbb információt rögzítsék róluk egy táblázatban. Fontos volt a csapatmunka, a régészek munkáját restaurátorok segítették. A szakkör végén a három csapat a cserép darabjait összeillesztette és alaposan megvizsgálta az eredeti díszítést.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 20.

Ahogy az tegnap ígértük, ausztriai kirándulásunk legújabb fotóit ismét megosztjuk. A mostani galériában a 2-es számú buszon lévő diákjaink képes beszámolója tekinthető meg, ők elsőként Riegersburg várát látogatták meg, majd ezután vették útjukat a világhírű Zotter csokoládégyárba. Bár e csapat tagjai már végzős diákjainkból tevődtek össze, de mindennek ellenére ők is ugyanolyan őszinte gyermeki tekintettel gyönyörködtek a „boszorkányvár” szépségében, s a csokigyár ezernyi csodájában.

  Galéria...
 • Horváth Zsófia, Molnár Luca - 6.z
 • 2023. október 20.

A 6.z osztály október 5-én látogatta meg a Weöres Sándor Színházat és megnézte az Óz, a csodák csodája című musicalt. A kétfelvonásos előadás nagyon izgalmas, humoros és fantáziadús volt. Osztályunk a 10., 11. és a 12. sorokból nézte az előadást, ahonnan nagyon jól lehetett látni mindent. A színdarabban a főszereplők jelmeze nagyon ötletes, különleges volt. Az előadás végén a közönség vastapssal fejezte ki tetszését. Az osztályunk nagyon jól érezte magát. A színházból élményekkel telve fél tízkor jöttünk ki. Az épület előtt szüleink vártak bennünket.

 • Linhárt Léna Anna - 6.a
 • 2023. október 19.

Október 17-én a 6., 7., és 8. évfolyamos, német nyelvet tanuló diákok tagjaiként útra keltünk, hogy ellátogassunk a Zotter csokigyárba, és megcsodáljuk Riegersburg várát. Két busz indult el 8 órakor az iskolától. Az egyiken a 6.-7.-esek, a másikon pedig a 8.-asok ültek. Az első busz a csokigyárnak vette az irányt, míg a második a várban kezdett. A másfél órás út után a csokigyárban először egy filmet tekintettünk meg, mely tökéletesen bemutatta, hogyan és miből készül a mindenki által kedvelt édesség. Ezt követően lehetőségünk volt több, mint 300 fajta csokoládé közül válogatni, s egy kerámiakanál segítségével megkóstolni azokat. Kakaóbabot, különféle ízesítésű reszelékeket, szökőkútszerűen csordogáló és még sok más módon elkészített finomságot ehettünk. A sok kóstolás után átmentünk a gyár területén található élményvilágba, ahol egy csokitemető is rejtőzött. Ez azt a célt szolgálta, hogy azokat a csokikat, amelyeket ízük miatt kivontak a forgalomból, ide „temessék el”. Láthattunk rengeteg állatot is, amely az ehető állatkert része. Ennek lényege, hogy megtanítsa nekünk, kellő szeretettel kell bánni az állatokkal, hisz ők is élőlények. Egy óra alatt bejártuk ezt a területet, ahol ügyességi játékokat is felfedezhettünk. 2 órakor tovább utaztunk a várhoz. Összesen hét kapun át jutottunk fel a tetejére. Bizony igen sokat kellett sétálnunk, de DUPLÁN megérte, hiszen gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé, sőt, mivel minden kapunál találtunk egy papírra írt betűt, és azokból összeraktunk egy német szót, ezért még egy kis meglepetést is kaptunk. 4 órakor kissé fáradtan, de vidáman, élményekkel gazdagon indultunk vissza Szombathelyre. Köszönjük tanárainknak a kirándulás megszervezését, a felejthetetlen programokat! Képgalériánk folyamatosan frissül, így érdemes időnként újból megtekinteni oldalunkat.

  Galéria...
 • Czékman-Illés Renáta
 • 2023. október 13.

A 4.e és 4.d osztályos magyar szakkörös gyerekek ellátogattak tegnap a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megtekinthető "Mesés nemez" kiállításra. Csoda dolgokat láttunk, hallottunk, tapintottunk, tanultunk. Köszönjük az előadást, élmény volt! A kiállítás szombat éjfélig látogatható. "Ne a formát őrizd, hanem annak a tartalmát. Azzal tiszteld meg őseidet, és tudásukat, hogy hozzájuk hasonlatossá válva megérted a hagyatékukban rejlő isteni törvényt, és azt a jelenhez igazítva újat, többet alkotsz, folytatva ezzel teremtő munkájukat!"

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. október 6.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Eme nemzeti gyásznapról emlékeztünk meg mi is az iskolarádióban. A honlapunkon keresztül is meghallgatható ünnepi műsort idén a 8.b, 8.d és a 8.z osztályok tanulói készítették, melyet Horváth Mirtill tanárnő állított össze. A megemlékezés után az osztályok képviselői mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el az iskola folyosóin kialakított emlékhelyeken.

  Ünnepi műsor...

  Galéria...
 • Takács Ildikó, Horváth Mirtill
 • 2023. október 5.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett "Tini galopp" információkereső vetélkedőn 3. helyezést ért el iskolánk 8.b osztályos csapata. A csapattagoknak - Bicsák Nórának, Raffay Katának és Soós Dorinának - szívből gratulálunk! Felkészítő: Takács Ildikó tanárnő. A versenyen nemcsak 8.b osztályos tanulóink indultak, hanem a Horváth Mirtill tanárnő által felkészített 7-8. zenei osztályos tanulóinkból álló "Pindur Pandúrok" - Domonkos Gitta (7.z), Kiss Boglárka (8.z) és Németh Fanni (7.z) - csapata is, akik szintén remekül szerepeltek a történelmi témájú vetélkedőn. A program tematikája Szombathely város történelmi emlékhelyei köré épült. Külön érdekesség volt a tanulók számára egy levéltári feladvány, ahol további új, hasznos ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek. A vetélkedő remek hangulatban telt, mindkét csapat lányai szuper csapatmunkával oldották meg a feladatokat. Szép élményekkel gazdagodtak, örömmel vették át az okleveleket és könyvjutalmakat.

  Galéria...
 • Takács Luca - 8.b
 • 2023. október 3.

Pár hete az osztálytársaimmal volt alkalmam ellátogatni a soproni Bűvösvölgybe. Életre szóló élmény volt, mind nagyon élveztük. A nap folyamán betekintést nyerhettünk a média világába. Érkezésünket követően 4 csoportba rendeződtünk. Mi elsőként a filmkészítés rejtelmeivel ismerkedtünk meg, és azt hiszem, ez tetszett a legjobban mindenkinek. Minden csoport elkészített egy kisfilmet, aminek a forgatókönyvét is mi írtuk meg, a végeredmény pedig meglepően jó lett, rengeteget nevettünk. A nap során megismerkedtünk még a szinkronszínészettel, híradót és rádiós műsort is forgattunk és magazint is szerkesztettünk. S hogy mennyit tanultunk? Készítettünk egy rövid interjút, ahol minden részletről beszámolunk nektek. Ebben az interjúban mindent felhasználtunk, amit a nap során tanultunk. Bízunk benne, hogy nektek is lesz majd alkalmatok ellátogatni ide az iskolánk segítségével. Aki pedig kedvet kapott ehhez a műfajhoz, a Paragvári Times szerkesztősége szeretettel várja nemcsak az újságírókat, hanem a riportereket és operatőröket, vágókat, hangosítókat, vagyis bármelyikőtöket, aki szívesen velünk dolgozna.

  YouTube...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 29.

Kedves Olvasók!

Az előző tanévben a XXI. század legnagyobb kihívásába kezdtünk bele: nyomtatott sajtót gyártottunk. Az idei tanévtől az iskolaújság azonban online térbe költözik, hogy védjük a környezetet, és minél többetekhez elérjünk. Az előző tanév tapasztalatai alapján az online feladatok többeteket mozgatott meg, mint az offline. Az újságot továbbra is diákok írják diákoknak, olyan témákról, amik minket érdekelnek, nap, mint nap részesei vagyunk. Kicsik és nagyok, fiúk és lányok is találnak kedvükre való olvasnivalót.

  Tovább...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Az alsó tagozat számára minden ősszel egy szüreti mulatságot rendezünk, amennyiben azt az időjárás is teljes mértékben lehetővé teszi. Idén, szeptember 28-án ennél nyáriasabb időt nem is kívánhattunk volna egy szabadtéri rendezvényhez, így ismét zavartalanul kivonulhattak a legkisebbek egy önfeledt szüreteléshez, mulatozáshoz. Egy rövid köszöntő után a gyerekek a 2. osztályosok jóvoltából egy kedves kis szüreti verselést hallhattak, majd ezután következett a táncház, ahol mindenki együtt táncolt és énekelt a zenészekkel, Rózsa nénivel és János bácsival. A bevezető után pedig jöttek a szabadtéri játékok (képkirakó, mocsárjárás, aszfaltamőba, kötélhúzás, szókirakó), a fotófal, s az elmaradhatatlan szőlőpréselés. Az állomások között ma sem maradt senki éhesen, mindenki kedvére válogathatott a finomabbnál finomabb falatok között, hisz volt sok-sok süti és zsíroskenyér. Szemmel láthatóan mindenki nagyon jól érezte magát, a mai délután biztosan szép emlék marad minden kisdiákban. Köszönjük a szervező és segítő pedagógusok munkáját, sok új játékötletét, és nem utolsó sorban a kedves szülők segítségét, felajánlását, mellyel szebbé és emlékezetesebbé varázsolták a gyerekek mai napját! Köszönjük! A délután készült legjobb pillanatok fotói az alábbi galériában tekinthetőek meg.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 28.

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is a szüreti mulatságunk napján emlékeztünk meg a magyar népmese napjáról az iskolarádióban. Az első óra elején elhangzott műsort Borsos Dorka (5.b) tolmácsolásában hallgathattuk meg. Dorka először elmondta, miért fontosak a mesék, s miért éppen szepetember 30-án tartjuk ezt az ünnepnapot immár 18 éve. Ezután egy mesét hallottunk, mégpedig a „Melyik ér többet?” című magyar népmesét. Aki kíváncsi eme történetre, az alábbi hivatkozáson keresztül meghallgathatja a teljes mesét. Köszönjük Takács Ildikó tanárnőnek a megemlékezés megszervezését, s kis segédeinek Csonka Emmának (7.b), Gácsi Annának (7.b), Kovács-Vörös Lujzának (7.b), Domonkos Gittának (7.z) és Kiss Boglárkának (8.z), hogy „tarisznyás mesemondóként” egy-egy mesével népszerűsítették ezt az ünnepnapot az 1-3. osztályosok körében!

  Ünnepi műsor...
 • Szecsődi Tímea
 • 2023. szeptember 27.

Az előző évben hagyományteremtő céllal került megrendezésre az "Éjszaka az iskolában" rendezvény, s a nagy sikerre való tekintettel az idei évben is bejárhatják a nyolcadikosok az éjszakai Paragvárit. Teljesen más, mint nappal... 🙂️

  További részletek...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 27.

Iskolánk Kodály kórusa meghívást kapott az 50. jubileumát ünneplő Szombathelyi Pedagógus Kórus hangversenyére, melyen szeptember 22-én pénteken, a Bartók Terem színpadán a kórussal együtt két művet énekeltek el tanulóink. A Sándorfi Olga karnagy vezényletével a kórustól elsőként Victor C. Johnson Murasame című művét hallhatta a nagyközönség, ezt követte ifj. Somorjai József Üzenet a kék bolygónak című dala. Az est nyitányaként Sipos Benedek 7. zenei osztályos tanuló trombitán közreműködött Charpentier Te Deumában. A mellékelt galériában mindkét elhangzott mű is megtekinthető.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 20.

Szinte még el sem kezdődött az idei tanév, de már most, a városi és megyei atlétikai versenyeken is hatalmas sikereket értünk el. Az Általános Iskolák Egyéni Atlétikai Bajnokságán súlylökésben és magasugrásban büszkélkedhetünk szép eredményekkel, valamint szintén súlylökésben a Megyei Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokságon öregbítettük iskolánk jó hírnevét, ahol a lányok és a fiúk is megyei 1. helyezést értek el. Diákjaink és felkészítőik nevei és helyezései az „Eredmények” menüpont alatt olvashatóak. Gratulálunk a szép eredményekhez! Hajrá Paragvári!

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Bálint Balázs jóvoltából megismerhettük a darbuka, tradicionális afrikai és közel-keleti ütőhangszert. A gyerekek ki is próbálhatták a darbukát, és egy élménydobolásban is részt vettek. Köszönjük az előadónak a bemutatót, sok szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe az általa indított kurzusokat, melyekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet tájékozódni: Telefon: +36 30 885 2044; e-mail: ba.bapercussion@gmail.com

  Galéria...
 • Sándorfi Olga
 • 2023. szeptember 20.

Az idei tanévben a Lázár Ervin Program első rendezvényeként a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében iskolánk hetedik évfolyamos tanulói a Savaria Rézfúvós Kvintett "Még a slagból is zene szól" című előadásán vettek részt.

  Galéria...
 • paragvari.hu
 • 2023. szeptember 1.

Ma reggel 8 órakor -az idei tanév első becsengetése után- egy rövid ünnepi beszéddel nyitotta meg a 2023/2024-es tanévet iskolánk igazgatója, Gergácz Gábor. Intézményünk ezen a napon 118. alkalommal kezdte meg az oktatást fennállása óta. Az elsős kisdiákjaink iskolakezdéséről készült fotók az alábbi hivatkozáson lévő képgalériában tekinthetőek meg.

  Galéria...