Telefon: 06 20 503 6250    Email: info@paragvari.hu

A Határtalanul Program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. A Határtalanul Program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának szakmai koordinációjával valósul meg.

  Határtalanul! program...

2023/2024-es tanév

  • Balaskóné Szabó Ildikó
  • 2024. június 4.

A Paragvári Utcai Általános Iskola sikeresen pályázott a Határtalanul! programban. Így 40 fő hetedikes diák és 4 fő pedagógus utazhatott 5 napra a Felvidékre. A gyerekek tanulmányi útját egy felkészítő foglalkozás előzte meg. Ezen az órán előre kiadott, az utazással kapcsolatos földrajzi és történelmi témaköröket dolgoztak fel és prezentáltak a tanulók. A bemutatók során szó esett a célországban élő magyarság létszámáról az ottani települések magyarságának történelméről és jelenéről, etnikai összetételéről. Mindezeken túl fontos szerepet kapott utazásunk programjának részletes bemutatása.

  Galéria...

  YouTube...

  Beszámoló...

  Tanulói beszámoló #1...

  Tanulói beszámoló #2...

2022/2023-as tanév

  • Óvári Villő, Szarvas Panni (7.b)
  • 2023. június 6.

A Határtalanul! program keretében a hetedik évfolyam (a 7.b, a 7.e osztály és néhány tanuló a 7.z-ből illetve a 7.d-ből) Szlovéniába látogatott. Négy, rendkívül programgazdag napot töltöttünk el. A kora reggeli indulást követően meg sem álltunk a Muravidéken található Hármashatárkőig. E körül egy kört megtéve három ország területén haladtunk át rövid idő alatt. Ezután suhantunk tovább a következő állomásig, amely az ország második legnagyobb városa, Maribor volt. Itt megnéztük a város központját és a világ legöregebb szőlőtőkéjét, majd sétáltunk egyet a Dráva-partján. A következő napon a közeli Vintgar-szurdokot kerestük fel, ahol csodálatos látvány tárult szemeink elé. Ezután az ukanci katonatemetőbe látogattunk el, ahol döbbenten láttuk a sírokon a magyar katonák neveit. Ezt követően nem várt ránk hosszú út, mert a közeli Bohinj-tó volt a következő állomásunk. Ezt is megcsodáltuk, majd a Bledi-tó körüli sétát pótoltuk be. Itt felmentünk a várba és megkóstoltuk a híres bledi krémest is. A harmadik napon a Postojnai-cseppkőbarlanggal kezdtük a kirándulást, ahol megint megmutatta a természet, hogy milyen káprázatos dolgokat tud alkotni. Ezután a közelben lévő Predjama várat látogattuk meg, amely egy sziklafalba épült. Itt meghallgattuk a legendát arról is, hogy a vár egykori ura, Erasmus gróf miként dacolt hősiesen az ostromlók ellen, majd hogy esett végül merénylet áldozatává. A program végeztével felkerestük Ljubljanát, ahol megnéztük a várat, és hazaindulásunk előtt még fagyiztunk egyet. Az utolsó napot Ptuj városának felkeresésével kezdtük. Felfedeztük a város nevezetességeit, majd folytattuk utunkat hazafelé. Hazaérkezésünk előtt még megálltunk Göntérházán, majd Lendván is, ahol megtekintettük a várban található kiállításokat. A határon való átkelés után nem sokkal már itthon is voltunk, ahol szüleink vártak minket. Köszönjük Ági néninek és Kati néninek, hogy megszervezte számunkra ezt az élményteli utazást. Nemcsak jól éreztük magunkat, de olyan helyekre is eljutottunk, amelyek örök emlékként megmaradnak számunkra.

  Határtalanul!...

  Galéria...

  Beszámoló...

2021/2022-es tanév

  • Németh Andrea
  • 2022. június 5.

„Barangolás Erdély történelmében” címmel az iskola 42 diákja és 5 pedagógusa vett részt május 16-20. között a Határtalanul! programban. A program célja, hogy a hetedik évfolyam diákjai ízelítőt kapjanak a történelmi Nagy-Magyarország méretéről, természeti kincsei sokszínűségéről, történelmi jelentőségéről és találkozhassanak határon túl élő gyerekekkel is. Olyan helyszínek kerültek be a programtervezetbe, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez, szereplőihez kapcsolódnak. A gyerekek jártak többek között Kolozsváron, a Tordai-hasadéknál, Madéfalván, Farkaslakán, Csíksomlyón, Nyergestetőn, Kézdivásárhelyen és a Gyilkos-tónál.

  Határtalanul! #1...

  Határtalanul! #2...

  Beszámoló...